ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 12
begin datum: 1948
eind datum: 1990
omvang: 270 dozen en los materiaal
archiefvormers: Jurriaan Schrofer
conditie:

SAMENVATTING

Jurriaan Schrofer werd in 1926 geboren in Den Haag en begon, bij toeval, zijn loopbaan als ontwerper eind jaren '40 als assistent van Dick Elffers. Daarna trad hij in dienst bij drukkerij Meijer te Wormerveer waar hij zich verdiepte in typografie. In de loop van zijn carrière was hij werkzaam voor de Nationale Publiciteits Onderneming (NPO), adjunct-directeur bij Total Design, docent op verschillende kunstacademies en bekleedde hij talloze bestuursfuncties. Het archief van Jurriaan Schrofer is raadpleegbaar bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

INHOUD

Nog tijdens zijn leven werd bepaald dat het archief van Jurriaan Schrofer na zijn overlijden ondergebracht zou worden in een stichting. Wim Crouwel, Hein van Haaren en Loek van der Sande vormen het bestuur daarvan en brachten het archief onder bij het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2002 werd op initiatief van De Beyerd, museum voor grafische vormgeving i.o. het archief digitaal ontsloten door het NAGO.

Het archief is ontsloten in 2002 en 2003. In de daaropvolgende jaren is het nabewerkt in het huidige registratiesysteem. Bij de indeling van het archief is een onderscheid gemaakt tussen het werk dat Jurriaan Schrofer in opdracht heeft gemaakt en zijn vrije werk. Niet al het vrije werk is echter als zodanig herkenbaar en een aantal van zijn ontwerpen in opdracht zijn herbewerkt voor tentoonstellingen. Schrofer werkte veel met teksten (gedichten) en, soms vrije, typografische vormen. 

Begin 2010 werd het archief overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (Bijzondere Collecties). Een drietal driedimensionale objecten bleven achter bij het Stedelijk Museum Amsterdam (nl. de inventarisnrs. JS01629 t/m JS01631).

BEWERKING

Het archief is in 2003-2005 digitaal ontsloten.