ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 14
begin datum: 1933
eind datum: 2004
omvang: 782 beschrijvingen in 30 archiefdozen, 35 prentendozen, 1 affichedoos en 5 affichemappen
archiefvormers: Pieter Brattinga
conditie:

Goed

SAMENVATTING

Pieter Brattinga werd in 1931 geboren in Hilversum waar zijn vader directeur van Steendrukkerij De Jong & Co was. Van 1954 tot 1972 organiseerde Brattinga spraakmakende kantinetentoonstellingen in de Steendrukkerij en introduceerde hij de Kwadraatbladen die een visitekaartje voor het bedrijf vormden. Kenmerkend voor hem blijven zijn diverse activiteiten: professor op het Pratt Institute; het houden van gastlessen en lezingentournees; het opzetten en leiden van Mercis met Dick Bruna; het oprichten van zijn adviesbureau Form Mediation; het organiseren van tentoonstellingen in de Print Gallery Amsterdam. Het archief van Pieter Brattinga vormt een weerslag van deze activiteiten. Naast zijn grafische ontwerpen bestaat dit archief dan ook uit een uitgebreid documentatiedeel. Het archief is raadpleegbaar bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

INHOUD

Het archief van Pieter Brattinga is in 1999 verworven door het NAGO, maar pas na zijn overlijden in 2004 fysiek overgedragen. Het archief bestaat uit 65 prenten- en archiefdozen met daarin 676 beschreven objecten en dossiers. Daarnaast zijn er 5 mappen met affiches.

Belangrijke opdrachtgevers zijn: Rijksmuseum Kröller-Müller en de Dienst voor Esthetische Vormgeving PTT. Vooral opmerkelijk is de grote hoeveelheid opdrachtgevers.

De nadruk binnen dit archief ligt echter niet bij de grafische ontwerpen van Brattinga, maar bij zijn professionele nevenactiviteiten. Dit betreffen onder andere zijn werk voor Steendrukkerij De Jong & Co, zijn gastdocentschappen en zijn adviseurswerk.

BEWERKING

PUBLICATIES

''Affiches van Anthon Beeke' verteld aan Pieter Brattinga', 1993, door Pieter Brattinga, Print Gallery