ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 1
begin datum: 1 January 1935
eind datum: 1 January 1990
omvang: 32 prentdozen en 9 affichemappen
archiefvormers: Dick Elffers
conditie:

SAMENVATTING

Dick Elffers werd in 1910 geboren in Rotterdam waar hij opgroeit in een streng gereformeerd gezin. Op zijn veertiende leert Elffers ouderwets letters schilderen als assistent van een decorateur. Drie jaar later in 1927 gaat hij naar de Rotterdamse academie. Zijn leermeesters zijn Jac. Jongert, Gerard Kiljan en Piet Zwart, bij welke hij van 1934 tot 1937 als assistent zal gaan werken. Direct na de academie werkt hij in 1933-1934 twee jaar als assistent voor Paul Schuitema. Het zijn allen exponenten van een streng zakelijke stijl. Na de Tweede Wereldoorlog en inmiddels getrouwd met fotografe Emmy Andriesse gaat hij in Amsterdam aan de slag als grafisch ontwerper. In zijn grafische werk toont hij zich vooral tekenaar en schilder. Zijn schilderkundige benadering maakt zijn werk herkenbaar. Elffers noemt zijn affiches straatschilderijen, het zijn altijd kleurrijke en goed gecomponeerde verschijningen. Na de oorlog verandert zijn stijl van decoratief naar expressief. Kenmerkend wordt zijn keuze voor stevige, heldere kleuren in combinatie met illustratie en/of vrije, meestal met de hand geschilderde, typografie. Hij experimenteert met zijn methoden en zoekt daarbij naar een in de hand gehouden toeval. Elffers ziet vormgeving niet als iets zakelijks maar als een middel om van een affiche of een boek een verschijning te maken. Elffers geeft van 1970 tot 1976 les aan de Academie in Den Bosch in monumentale kunst. Het grafische oeuvre werd in 1995 aan het NAGO overgedragen en werd vanaf 1996 beschreven en gedigitaliseerd.

INHOUD

Het archief van Dick Elffers is in 1995 overgedragen aan het NAGO en is in 1996 volledig gefotografeerd en geregistreerd in 559 objectbeschrijvingen. Het archief bestaat uit affiches, klein drukwerk en publicaties van en over Dick Elffers. Het archief bevat geen documentatie of correspondentie.

Grootste opdrachtgevers zijn: PTT, Holland Festival, Museum Boymans - Van Beuningen, Radio Nederland en Rijksmuseum Amsterdam.

BEWERKING

Het archief van Dick Elffers is in 1996 ontsloten in de NAGO-database. In 2005 is deze archiefbeschrijving geconverteerd naar het huidige registratiesysteem en nabewerkt door een verdeling in rubrieken toe te passen.

In het archief zijn de volgende rubrieken onderscheiden:

Loopbaan waarin grotendeels een chronologische ordening is gevolgd voor het werk in opdracht. Enkele grote opdrachtgevers w.o.  het Holland Festival zijn vervolgens weer onderverdeeld op clusters van bv vijf jaar.

Vrij werk bevat werken van Dick Elffers dat niet in opdracht is vervaardigd. Hierin zijn ook de boekjes van versneden affiches of catalogi opgenomen.

Publicaties is onderverdeeld in publicaties over en publicaties door Dick Elffers

Er is geen documentatie, correspondentie of ander materiaal overgedragen.

PUBLICATIES

'Grafische Vormgeving in Nederland. Een eeuw', 1993, 229 pagina's, door Kees Broos, Paul Hefting, Atrium
'Dutch posters 1960-1996 a selection by Anthon Beeke', 1997, door Anthon Beeke, Paul Hefting, Bis Publishers
'Een leest heeft drie voeten: Dick Elffers & de kunsten', 1989, door Lies Ros, Rob Schröder, Max Bruinsma
 

OVERZICHT ARCHIEF DICK ELFFERS