ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 22
begin datum: 1968
eind datum: 2007
omvang: 222 archiefdozen en affichemappen
archiefvormers: UNA
conditie:

overwegend goed

SAMENVATTING

Het archief van het ontwerpbureau UNA werd gevormd in de periode 1987-2007. UNA werd in 1987 opgericht door Hans Bockting, Will de l’ Ecluse en Henk Hoebé. Zij hebben zich respectievelijk in 2007, 2008 en 2000 teruggetrokken uit het bureau. Bureau UNA wordt tegenwoordig voortgezet door André Cremer in Amsterdam. Hans Bockting (1945) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Industrie in Enschedé. Hij werkte onder andere voor Reclame-adviesbureau HVR in Den Haag. Hij is mede-oprichter en zelfstandig ontwerper van Traffic Design, Concepts en UNA Tegenwoordig runt hij samen met zijn vrouw Sabine Reinhardt het bureau Bockting Ontwerpers. Will de l ‘Ecluse (1951) studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte voor Ruder & Finn Jeruzalem, HDA International Londen, Tel Design in Den Haag, is mede-oprichter van Concepts en UNA en was zelfstandig ontwerper van Bijvoorbeeld in Amsterdam. Henk Hoebé (1947) studeerde aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij werkte voor de Staatsdrukkerij en Uitgeverij in Den Haag, Total Design Amsterdam, Studio Dumbar Den Haag, Anthon Beeke & Associates Amsterdam en is medeoprichter van UNA. Sinds 1991 is hij als zelfstandig ontwerper werkzaam in Amsterdam. UNA heeft in de periode 1987-2007 een groot aantal nationale prijzen gewonnen, zoals de Nederlandse Huisstijlprijs, Best Verzorgde Boekenprijs, Jaarprijs Voor Reclame en Vormgeving en de Bestverzorgde Jaarverslagenprijs. Ook internationaal heeft UNA erkenning gekregen wat blijkt uit prijzen van onder andere de Typographers International Association (TIA) in Washington, de British Design & Art Direction (D&AD) en de International Society of TypoGraphic Designers (ISTD) in Londen, MEAD Fine Paper Division in Ohio, de Art Directors Club (ADC) in New York en de Tokyo Type Directors Club. Kenmerkend voor het werk van UNA zijn de grote aandacht voor het evenwicht tussen vorm en inhoud, oog voor het detail, respect voor traditie en een zekere vorm van speelsheid. Eveneens tekenend voor het bureau is de lange relatie met zijn opdrachtgevers. Voor de stad Amsterdam is UNA een belangrijk bureau geweest omdat de meeste opdrachtgevers hier gesitueerd zijn.

INHOUD

Het archief van UNA beslaat de periode 1987-2007. Er zijn ook stukken van vóór de oprichting van UNA aanwezig waarvan het oudste uit 1968 dateert.

Het archief bestaat uit klein drukwerk, boeken, affiches, dossiers met correspondentiestukken, ontwerpen en verzameld materiaal. Er zijn ook stukken die dateren uit de tijd vóór UNA,  namelijk de periode van Concepts en Traffic Design. Dit materiaal is opgenomen omdat het mede bepalend is voor de ontwikkeling van bureau UNA. Het verzameld materiaal bestaat uit een verzameling jaarboeken, tijdschriften en monografieën, vaak met vermelding van UNA.

Het archief is verpakt in 222 archiefdozen en affichemappen. Totaal zijn 296 object- en 329 dossierbeschrijvingen gemaakt.

BEWERKING

Het archief van UNA werd in 2009-2010 beschreven, opnieuw verpakt en deels gefotografeerd.

De archiefbeschrijving is ingedeeld in drie hoofdrubrieken: ‘Opdrachten UNA’, ‘Opdrachten vóór de oprichting van UNA’ en ‘Verzameld materiaal’. In de rubriek ‘Opdrachten UNA’ bevindt zich het meeste materiaal.

Deze rubriek is opgedeeld in subrubrieken per opdrachtgever zodat alle stukken die met één bepaalde opdracht te maken hebben bij elkaar zijn beschreven. Als er slechts één dossier of object van een bepaalde opdrachtgever is dan is deze ondergebracht in de subrubriek ‘Diverse opdrachtgevers’ (op gelijk niveau als de rubrieken van de diverse opdrachtgevers).

De rubriek ‘Opdrachten vóór de oprichting van UNA’ is opgedeeld in twee subrubrieken ‘Concepts’ en ‘TrafficDesign’ waarbinnen zich eveneens subrubrieken van opdrachtgevers bevinden. De rubriek ‘Verzameld materiaal’ is niet verder opgedeeld. Hier zijn chronologisch de dossierbeschrijvingen van de diverse publicaties beschreven.