ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 25
begin datum: circa 1 January 1960
eind datum: circa 1 January 1990
omvang: 4000 technische werktekeningen
archiefvormers: Joop Istha
conditie:

Goed

SAMENVATTING

Het archief van productontwerper Joop Istha bestaat uit ruim 4000 werktekeningen en foldermateriaal uit de periode 1960-1990. Joop Istha is één van de meest succesvolle industrieel ontwerpers na WOII in Nederland. Hij maakte ongeveer duizend verschillende producten voor vijf en tachtig bedrijven in binnen-en buitenland. Bekend zijn de wasmachines, radio's, en technische gereedschap en medische apparatuur.

INHOUD

Joop Istha (Amsterdam 1933- Utrecht) volgde een opleiding werktuigbouw aan de HTS (1951-1954), werkte vervolgens als bedrijfsleider in een metaalgieterij en constructeur van spoorwegmaterieel (tot 1958). In die periode belandde hij in een van de beroemde klassen van de weekendopleiding industriële vormgeving van de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar praktijkmensen les gaven en waar ook praktijkmensen student waren (1956-1959). Veel van hen behoorden vervolgens tot de eerste lichting professionele ontwerpers, die verantwoordelijk waren voor de vormgeving van de Nederlandse naoorlogse industriële producten. Istha werkte vanaf 1958 bij Philips en vervolgens bij IBM Europa, waarvoor hij de corporate identity moest bewaken. Vanaf 1962 begon hij zijn eigen bureau Istha Design Engineering Consultancy en kreeg al spoedig grote klanten als Philips en Stokvis, waarvoor hij huishoudelijke apparaten ontwierp.
Met zijn gespecialiseerde ervaring op het gebied van productontwerpen, en in het bijzonder zijn kennis van constructie- en productietechniek, kreeg hij een internationale klantenkring. Als hoogleraarconstructie doceerde hij tussen 1978 en 1990 aan de TU Delft. Tegenwoordig houdt Istha zich hoofdzakelijk bezig met het ontwerpen en de realisatie van fabrieken.

BEWERKING

Na de ordening en selectie vanhet materiaal is het archief verpakt in zuurvrije dozen en affichemappen (intotaal: 32 stuks, doornummers 001 t/m 032), met zuurvrij folie tussen deafzonderlijke werktekeningen en folders. De archivalia zijn als ‘dossiers’(waarin meerdere tekeningen gebundeld zijn binnen ‘een omslag’ of ‘een pak’) beschreven in het NAGO-registratiesysteem (gebaseerd op de internationale standaard ISAD-G).In totaal werden 279 records/dossiers aangemaakt (JI001 t/m JI0279).

 

OVERZICHT ARCHIEF JOOP ISTHA