ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

BIOGRAFIE

Jan van Keulen was ontwerper, schilder, fotograaf, kunstcriticus en filmer. Zijn carrière begint hij als kunstenaar. In 1933 haalt hij de M.O. Akte Tekenen aan het Rijks-instituut tot Opleiding van Tekenleraren in Amsterdam, waarna hij dankzij financiële steun van de Koninklijke Subsidie zich vier jaar volledig kan wijden aan het schilderen. Tijdens deze periode studeert hij een jaar grafiek en modeltekenen aan de Rijksacademie in Amsterdam. Vlak voor de oorlog gaat van Keulen op zoek naar grafische opdrachten om naast zijn vrije werk te doen. Hij ontmoet hierbij Hajo Rose en begint met hem een fotoatelier. De technische vaardigheden leert hij van Rose.

Tijdens de oorlog studeert hij nog een jaar grafiek en modeltekenen en raakt betrokken bij de oprichting van een nieuw weekblad dat na de oorlog zal moeten verschijnen: De Groene Amsterdammer. De vormgeving van De Groene Amsterdammer in 1945 is zijn eerste grote grafische opdracht. Van Keulen is tot 1970 werkzaam voor de Groene Amsterdammer. In 1957 wordt hij aangetrokken als docent Grafisch Ontwerpen en Typografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Tussen 1958 en 1968 is hij adjunctdirecteur en hoofd van de afdeling. 1968 wordt hij gevraagd om de afdeling Visuele Communicatie op te zetten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij aanvaardt het Hoogleraarschap en leidt deze afdeling tot 1983.OPLEIDING
1933, Rijks-instituut tot Opleiding van Tekenleraren in Amsterdam; 1935, grafiek en modeltekenen aan de Rijksacademie in Amsterdam.
1942, grafiek en modeltekenen aan de Rijksacademie in Amsterdam.

SAMENWERKING
Hajo Rose

BELANGRIJKE OPDRACHTGEVERS
Groene Amsterdammer

LIDMAATSCHAPPEN
lid van de GKf en de A.I.C.A.

DOCENTSCHAPPEN
1957 docent Grafisch Ontwerpen en Typografie, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
1958 - 1968 adjunctdirecteur en hoofd afdeling Grafisch Ontwerpen en Typografie, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
1968 zet de afdeling Visuele Communicatie op aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
tot 1983: Hoogleraar Visuele Communicatie

TENTOONSTELLINGEN
1951  "Expositie Grafische Kunst 10" toonzaal C.G.A. Corvey Papiergroothandel NV AmsterdamONDERSCHEIDINGEN

1957 - Best Verzorgde Boek
Geboren1913, IJsselstein
Overleden1994, De Hoef