ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

BIOGRAFIE

Robert Deodaat Oxenaar, Oda, of Ootje Oxenaar werd in 1929 geboren en vanaf 1947 opgeleid aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag aan de afdeling Tekenen en Schilderen. Later ging hij over naar de afdeling Toegepaste Kunst en meer specifiek Grafische Vormgeving.

In het begin van zijn carrière verzorgde hij als kunstenaar verschillende muurschilderingen, tegeltableaus en betonreliëfs. Hij nam onder andere deel aan de Rotterdamse wederopbouwbijeenkomst E55 en richtte enkele tentoonstellingen in ter promotie van de Nederlandse kunst op de Expo ‘58 in Brussel.

Begin jaren zestig werd Oxenaar door De Nederlandsche Bank (DNB) gevraagd om een nieuw vijfguldenbiljet te ontwerpen, met een portret van Vondel erop afgebeeld. Dit biljet viel zo in de smaak dat hij nadien een hele reeks biljetten mocht ontwerpen voor DNB: Een nieuw vijfguldenbiljet en biljetten van tien, vijfentwintig, honderd en duizend gulden. Deze biljetten waren qua kleur al een stuk moderner dan de voorgangers, maar Oxenaar kon pas echt zijn creativiteit kwijt in de serie biljetten die hij vanaf 1977 mocht ontwerpen. Hiervoor kwam hij met volledig nieuwe en onconventionele afbeeldingen voor bankbiljetten: een zonnebloem, de snip en een vuurtoren. Na zijn ontwerpwerk voor DNB was hij tussen 1984 en 1988 ook nog als esthetisch adviseur bij DNB betrokken en hielp hij met de keuze voor een nieuwe ontwerper voor de laatste serie guldenbiljetten, uitgevoerd door Jaap Drupsteen.

Tussen 1970-1976 was hij werkzaam als adjunct-directeur bij de Dienst Esthetische Vormgeving van de PTT, tot 1993 als hoofd van de afdeling. Al voor zijn indiensttreding bij de PTT ontwierp Oxenaar verschillende postzegels. Tot op heden breidde hij dat aantal uit tot een stuk of dertig.

Oxenaar bekleedde meerdere bestuursfuncties, zoals bij de GKf (de Gebonden Kunsten federatie) en de internationale vereniging van grafisch ontwerpers, de AGI. Daarnaast gaf hij les aan de KABK, waar hij zelf ook zijn onderwijs genoten had, en werd hoogleraar Visuele Presentatie aan de Technische Universiteit Delft.

Sinds 2000 woont Oxenaar in de Verenigde Staten met zijn echtgenote Dawn Barrett en jongste dochters Emily en Emma. Hij geeft daar nog les in grafische vormgeving aan de Rhode Island School of Design.

Geboren10 July 1929, Den Haag