ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS

BIOGRAFIE

Grafisch vormgever, kunstschilder, tekenaar en illustrator.


Mart Kempers volgt onder docent Mart Stam de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. Kempers komt hier in contact met Dick Elffers, fotograaf Cas Oorthuis, schilder Melle, Emmy Andriesse, Ben Polak en Mike de Swaan. Na de oorlog werkt Kempers als grafisch ontwerper en in 1973 debuteert hij als vrij kunstenaar met schilderijen en grafiek. Zijn gouaches, aquarellen en litho’s zijn regelmatig tentoongesteld in eenmans- en groepstentoonstellingen.
Kempers is naast grafisch ontwerper en schilder vooral een illustrator. Hij doceert lange tijd het vak illustreren aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Over zijn werk

Kempers is naast grafisch ontwerper zijn leven lang illustrator geweest en dat heeft grote invloed gehad op zijn vormgeving. Uit het werk van Kempers spreekt een duidelijke voorliefde voor verstilde en figuratieve beelden. Dit in tegenstelling tot de streng zakelijke Mart Stam van de Kunstnijverheidsschool. Kempers heeft zich moeten inspannen om zich aan de invloed van zijn vroegere docent te ontworstelen. Kempers zegt hierover: “De invloed van Mart Stam heeft me lang last bezorgd. Bauhaus vond ik in het begin wel leuk, maar het heeft toch een zeker barbarisme.” Kempers heeft zich nooit thuisgevoeld binnen de Nieuwe Zakelijkheid, zijn stijl is gebaseerd op ouderwets vakmanschap. Hij is niet de man van het grote gebaar. Door zijn onderwerpen klein en enigzins op de achtergrond neer te zetten weet hij een ingetogen sfeer te bereiken. Kempers is daarbij een meester in de kunst van het weglaten.


OPLEIDING
Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de latere Rietveld Academie, (docent Mart Stam)

OPDRACHTGEVERS
Nederlands Bijbelgenootschap (1956 – 1960)
Rijksmuseum Amsterdam

DOCENTSCHAPPEN
docent illustreren aan de Koninklijke Academie in Den Haag
lidmaatschappen:

ONDERSCHEIDINGEN

1964 - H.N. Werkmanprijs
Geboren1924, Enschede
Overleden1993, Amsterdam