ga terug naar de NAGO homepage   NIEUWS
archiefnr.: 21
begin datum: 1962
eind datum: 2002
omvang: 346 dozen en affichemappen
archiefvormers: Tel Design
conditie:

overwegend goed

SAMENVATTING

Tel Design is het eerste ontwerpbureau in Nederland. De start van het bureau vond plaats toen de industrieel ontwerpers Emile Truijen en Jan Lucassen gingen samenwerken. Aanvankelijk beperkte het bureau zich tot industriële opdrachten, maar al snel werd de professionele samenwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines steeds belangrijker. Na een geslaagd huisstijlontwerp voor de Nederlandse Spoorwegen werd de grootschalige, gesystematiseerde aanpak kenmerkend voor het bureau. Veel soortgelijke bedrijven als de NS volgden, zoals de Hollandse Beton Groep en supermarktketen Simon de Wit. In de jaren zeventig was bij het bureau zowel een functionele, als een vrije, versierende ontwerpstijl aanwezig. De laatste werd vooral vertegenwoordigd door grafisch ontwerper Gert Dumbar. Met zijn vertrek en de komst van directeur Andrew Fallon keerde het bureau terug naar een systematisch en functionalistisch ontwerp, zonder daarbij het creatieve aspect uit het oog te verliezen. De balans tussen creativiteit en functionaliteit is altijd kenmerkend gebleven voor het bureau. Aan het eind van de jaren tachtig werd weer ruimte gemaakt voor speelsheid en illustraties. Samen met de allesomvattende en systematische benadering van opdrachten zorgt dit voor een herkenbare kleurrijke en vernieuwende stijl. Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat TelDesign grotere klanten heeft weten aan te trekken. Met de komst van ontwerper Paul Vermijs werden vanaf de jaren tachtig veel opdrachten van de overheid binnengehaald. Grote bedrijven en instellingen als NUON, Kadaster en Dura Vermeer volgden. Vermijs ging vanaf 1988 samen met Andrew Fallon leiding geven aan het bureau. De laatste jaren heeft TelDesign zijn werkwijze uitgebreid naar de begeleiding van complexe communicatievraagstukken en grote veranderingsprocessen van bedrijven en instellingen. Daarbij staan effectiviteit en creativiteit hoog in het vaandel. Vanaf 2003 leidde Vermijs het bureau samen met Jaco Emmen, die binnen het bureau al eerder de functie uitoefende van ontwerper, projectleider en creatief directeur. Sinds 1 januari 2008 geeft Emmen leiding aan het bureau vanuit een geheel nieuwe locatie aan de Blaak in Rotterdam. Het archief van Tel Design is in juni 2007 overgedragen aan het NAGO en vanaf midden juli tot eind 2007 door de registratoren van NAGO ontsloten.

INHOUD

Het archief van Tel Design beslaat de periode 1962-2002. Enige uitzondering hierop vormt het materiaal van Emile Truijen en Jan Lucassen vóór hun samenwerking en een verzameling tijdschriften en kranten uit de eerste helft van de 20e eeuw.

In het archief bevinden zich ontwerpen (waaronder schetsen en computerprints),  correspondentiestukken en bewijsexemplaren (klein drukwerk, boeken en affiches).
Daarnaast zijn er administratieve stukken (onder andere facturen en urenverantwoordingen), bureau gerelateerde stukken (bijvoorbeeld agenda’s en werkpresentaties), verzameld materiaal  en een grote hoeveelheid beeldmateriaal (foto’s, dia’s en negatieven).

Totaal zijn 583 objecten en 1314 dossiers beschreven. Het archief is verpakt in 346 dozen en affichemappen. Dit zijn voornamelijk kleine prentendozen (182 stuks) en standaard archiefdozen (127 stuks).  Daarnaast zijn er een aantal affichemappen in twee formaten (14 stuks), grote prentendozen (19 stuks), museumdozen in twee formaten (3 stuks) en een tekeningendoos.

BEWERKING

Het archief van Tel Design is vanaf midden juli tot eind 2007 beschreven en gefotografeerd. De beschrijving is ingedeeld in vier (hoofd)rubrieken.

In de rubriek ‘Projecten en opdrachten’ bevindt zich het meeste materiaal.
Het gaat daarbij om stukken die gerelateerd zijn aan opdrachtgebonden activiteiten. Deze rubriek is vervolgens opgedeeld in zes periodes die de geschiedenis van het bureau Tel Design weergegeven. De eerste periode heeft betrekking op Emile Truijen en Jan Lucassen vóór hun samenwerking (1960-1962) en de tweede op de samenwerking tussen Truijen en Lucassen vóór de oprichting van Tel Design (1962-1966). De indeling van de latere periodes komt overeen met de wijzigingen in de naamgeving van het bureau.

De rubriek Administratie bestaat uit administratieve stukken (facturen, urenverantwoordingen etc.) en is opgedeeld in de (sub)rubrieken Bureau en Opdrachtgevers.  

In de rubriek Documentatie bevinden zich onder andere aan het bureaugerelateerde stukken als agenda’s en werkpresentaties, de nieuwsbrief Telwerk en een verzameling artikelen en publicaties.

De rubriek Beeldmateriaal bevat dia’s, foto’s en negatieven.
 
 

PUBLICATIES

'Emmapark. Het geheim van het begrijpelijke', 2003, 74 pagina's, door Stijn van Diemen, Jaco Emmen
'Tel Design', 1972, door Tel Design
'Tel Design 1962-1992', 1992, 84 pagina's, door Paul Hefting, Uitgeverij BIS
'Tel Design gaf NS in vijftien maanden nieuw gezicht', verschenen in Ariadne, 1968, jaargang 24-01-1968, door Frans van Lier
'Tel Design. Een toverbalteam', verschenen in Ariadne, 1973, jaargang 15-2-1973, door Rolf Mager
'Tel Design: vormgeving in dertig jaar van woestijn tot designjungle', verschenen in Graficus, 1992, aflevering 49, jaargang 12-03-1992, door Paul Groenendaal
'Tel viert jubileum op gepast moment: ontwerp-bezinning staat voor de deur', verschenen in Adformatie, 1992, aflevering 44, jaargang 29-10-1992, door Toon van Severen
'Design in de supermarkt', verschenen in Jong Holland, 2006, aflevering februari, jaargang 2006, door Wibo Bakker